Enter your keyword

Šta možemo naučiti od zrna kafe?

Šta možemo naučiti od zrna kafe?

Šta možemo naučiti od zrna kafe?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih mi radna nedelja počinje u Ušće Shopping Centeru jeste i taj što Studio lepote Wizard radi od osam ujutru! Drugi je, što tako rano ima dovoljno mesta za parking.
Ovog ponedeljka sam imala zakazan sastanak u 10. Dovoljno vremena za frizuru i šoljicu kafe u Doncaféu. Dok još jednom prolazim kroz teme sastanka, do mene dopire miris sveže kafe… i podseti me na jednu divnu, kinesku, priču….
Stari Vang je bio nadaleko čuveni kuvar. U restoran u kom je radio, mesta su bila rezervisana i nekoliko meseci unapred. Njegovo umeće pripremanja tradicionalnih specijaliteta se izučavalo u najboljim kulinarskim školama.
Međutim, Stari Vang je slovio i za jako mudrog čoveka. Koliko je bio mudar potvrđuje i činjenica da je guverner često znao da navrati do njega kako bi se konsultovao pre nego što donese važnu odluku.
Tog jutra, Stari Vang je sedeo u kuhinji sa ćerkom koja je došla na raspust posle prvog semestra fakulteta.
Pažljivo je slušao kako mu se ćerka žali na novu sredinu, obaveze, nedostatak slobodnog vremena, obimne predmete, nerazumevanje profesora, pritisak kom je izložena i usamljenost koju konstantno oseća.

Dok je ona iznosila detalje svog „teškog“ studentskog života, Stari Vang je na šporet stavio tri šerpe vode.
Kada je voda proključala, u jednu šerpu je spustio jaje, u drugu krompir, a u treću nekoliko zrna kafe.
Čim je ćerka završila svoju priču, zamolio ju je da priđe šporetu i pogleda šta se nalazi u svakoj od šerpi.
„U prvoj je skuvano jaje“, odgovorila je ćerka.
„Kakvo je bilo jaje pre nego što smo ga skuvali?“ upitao je Stari Vang.
„Bilo je krhko.“ odgovori ćerka.
„A kakvo je sad?“ upita on ponovo. „Sada je tvrdo.“ odgovori devojka zbunjeno.
„A krompir? Kakav je krompir po prirodi? I šta mu se desilo u vreloj vodi?“ upita Stari Vang ćerku.
„Krompir je po prirodi čvrst, a u vreloj vodi smekša.“ odgovori devojka i dalje ne razumevajući šta otac pokušava da je nauči.

„Pogledaj i treću šerpu. Šta se desilo sa zrnima kafe u vreloj vodi?“ upita on.
„Kako misliš šta se desilo, tata? Pa zrnima kafe se ništa nije desilo. Ostala su ista!“ odgovori.
Stari Vang je značajno pogleda i objasni: „A šta se desilo sa vodom? Voda je poprimila ukus kafe, zar ne? Dete moje, u životu će uvek biti perioda „vrele vode“, i ako budeš previše krhka, iz takvog perioda ćeš izaći okamenjena. Ako budeš previše tvrda, „vrela voda“ će te omekšati. Zato se uvek trudi da budeš kao zrno kafe i da „vrelu vodu“ prilagodiš svom ukusu!’

Kakvi ste vi u vreloj vodi?

Share...

Mišljenja, saveti i stavovi direktno iz pera poznatih ličnosti.

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.